Fiscale PK: wat is het en hoe kan je fiscale PK berekenen?

Fiscale PK: wat is het en hoe kan je fiscale PK berekenen?

Heb je een nieuwe of tweedehands auto op het oog, dan ben je niet alleen geld kwijt aan je autoverzekering. Je krijgt ook te maken met de fiscale PK. Welk bedrag je aan fiscale PK (of autobelasting) betaalt, is afhankelijk van wat voor auto je hebt. Hoe dat precies zit, leggen we je uit in dit artikel. Bovendien kom je ook meer te weten over fiscale PK berekenen voor een auto die je op het punt staat te kopen bij Delorge.

Wat is fiscale PK?

Fiscale PK (fiscale paardenkracht) is kort samengevat een maatstaf van de kracht van de motor. Dit werkt als volgt: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Ieder voertuig dat je wilt gebruiken op de openbare weg, moet aangemeld zijn bij Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Vervolgens betaal je belasting op de inverkeerstelling (BIV). Wat je precies kwijt bent aan BIV wordt bepaald door de motor in je auto. De berekening van het fiscale PK bedrag verschilt bij de gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Om die reden is het belangrijk te weten hoe dit werkt. Houd er in ieder geval rekening mee dat je met een zwaardere motor meer fiscale PK betaalt.
Er is ook sprake van goed nieuws, want hoe ouder het voertuig is, hoe minder fiscale PK je betaalt!

Hoe bereken je fiscale PK per regio?

Bij zowel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als het Waals gewest bepaalt het vermogen van de motor hoeveel geld je kwijt bent aan fiscale PK. Let op dat de fiscale PK altijd wordt ingesteld op het hoogste mogelijk vermogen. In Vlaanderen ziet de berekening van de fiscale PK er heel wat complexer uit. Het gewest hanteert namelijk een verschillend tarief voor niet-leasing personenwagens, auto's voor dubbel gebruik en minibussen, leasing-personenauto's en motorfietsen.
Beschik je over een niet-leasing personenauto? Dan wordt de fiscale PK bepaald door de milieueisen en de leeftijd van het voertuig. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-uitstoot, maar ook op welke brandstof je rijdt en of de auto beschikt over een roetfilter. Bij zowel leasingvoertuigen als motorfietsen bepaalt het vermogen de hoogte van de te betalen autobelasting. Kies je voor een personenauto, auto voor dubbel gebruik of minibus die na 1 januari 2016 is ingeschreven? Dan ben je onderworpen aan de jaarlijkse groene verkeersbelasting.
Wil je de fiscale PK berekenen van jouw toekomstige auto? Bekijk online de tarieven van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals gewest of maak een online berekening als je in Vlaanderen woont.

Wat is de impact van fiscale PK op je autoverzekering?

De fiscale PK heeft ook invloed op de hoogte van je autoverzekering. Hoe zwaarder de motor, hoe groter de kans op een ongeval. Dit betekent dat je bij een motor met veel PK de nodige euro's kwijt bent aan fiscale PK. De verzekeringspremie gaat daarin mee, want het vermogen van de auto bepaalt ook hoeveel geld je kwijt bent aan de autoverzekering. Wil je weten wat je periodiek betaalt aan de autoverzekering bij de aankoop van een auto met een zware motor? Maak dan vooraf een online premieberekening en voorkom teleurstellingen of verrassingen omtrent de fiscale PK en verzekeringspremie.
Er is ook sprake van goed nieuws, want hoe ouder het voertuig is, hoe minder fiscale PK je betaalt!

Fiscale PK berekenen na aankoop auto Delorge

Heb jij een ander voertuig op het oog en wil je de fiscale PK berekenen na aanschaf van een auto bij Delorge? Ga dan naar de website van het gewest waar je woont en bekijk de tarieven die op dit moment gelden. Je kan natuurlijk ook zelf online de fiscale PK berekenen. Let op: niet alleen het vermogen van de motor bepaalt de hoogte van de fiscale PK, maar ook het gewest waar je woonachtig bent.

Vind je droomauto bij Delorge

Wil je dolgraag een andere auto, maar ben je tot op heden niet geslaagd in je zoektocht? Kom dan zeker eens langs bij Delorge, want wij hebben nieuwe en tweedehands voertuigen in de aanbieding. Er zijn wagens met zowel een lichte (gunstig voor de fiscale PK!) als zware motor. Voor ieder budget hebben we een passend voertuig en het is altijd mogelijk om een proefrit te maken. We zien je graag verschijnen in een van onze vestigingen in jouw regio.
Ondek onze stockwagens