Rode diesel: wat is het en waar kan je het tanken?

Rode diesel: wat is het en waar kan je het tanken?

Als we het over diesel hebben, hebben we het meestal over witte diesel. Dit is de standaard diesel die we allemaal kennen. Er is echter nog een andere variant van diesel: rode diesel. In dit blogbericht lees je hier meer over.
Zo worden er in dit artikel diverse vragen beantwoord:
Wat is rode diesel?
Wie mag met rode diesel rijden?
Waar rode diesel tanken?

Wat is rode diesel?

Voor we de vragen “Wie mag met rode diesel rijden?” en “Waar rode diesel tanken?” gaan beantwoorden, beantwoorden we eerst de vraag “Wat is rode diesel?” Zo weet je namelijk precies waar je mee te maken hebt.
Rode diesel is een brandstof die uit aardolie verkregen wordt. De brandstof wordt ook wel gasolie genoemd. Rode diesel valt onder een lager accijnstarief dan witte diesel, dus om het verschil tussen ‘gewone’ diesel en rode diesel duidelijk te maken wordt er aan laatstgenoemde een rode kleurstof toegevoegd. Zo kun je direct zien of je met witte diesel en het standaard accijnstarief te maken hebt, of met rode diesel en het lagere accijnstarief.
Meer weten? Contacteer ons.

Verschil tussen gewone en rode diesel?

Wat is rode diesel? geeft je al een duidelijk beeld van het belangrijkste verschil tussen 'gewone' diesel en de rode variant.
Het belangrijkste verschil tussen witte diesel en rode diesel, is namelijk dat je voor witte diesel een hogere accijns betaalt. Dit betekent dat deze diesel duurder is dan rode diesel. Helaas kan niet iedereen van deze lage accijnzen profiteren.

Wie mag met rode diesel rijden?

In België mag rode diesel alleen gebruikt worden voor voertuigen die niet onderworpen zijn aan de periodieke technische keuring. Het gaat om voertuigen die niet beschikken over een vergunning voor het gebruik op de openbare weg.
Wie mag met rode diesel rijden in de praktijk? Dat zijn de volgende voertuigen en machines:
Voertuigen die buiten de openbare weg worden gebruikt en/of waar geen vergunning voor is verleend voor het gebruik op de openbare weg. Denk hierbij aan heftrucks die in magazijnen gebruikt worden.
Installaties en machines die gebruikt worden in de bouw, de wegenbouw, de waterbouw en voor openbare werken. Denk hierbij aan egaliseermachines, graafmachines, grasmaaiers voor openbare werken, bulldozers en laadschoppen.
Daarnaast mag de goedkope brandstof gebruikt worden in vaste motoren die gebruikt worden voor het aandrijven van generatoren, pompen, centrifuges en andere machines. Deze machines mogen op voertuigen gemonteerd zijn. Echter, in dit geval moeten ze wel over een losse brandstoftank beschikken. Het voertuig zelf mag namelijk niet getankt worden met rode diesel; alleen het apparaat op het voertuig mag deze brandstof met lage accijns gebruiken.
Voor iedereen die met een tweedehandswagen, nieuwe wagen of demowagen de baan op gaat is de rode diesel dus geen optie.

Regels voor tractoren

Naast bovenstaande regels, is er nog een extra categorie van voertuigen die van rode diesel gebruik kunnen maken. Voor tractoren geldt er namelijk een complexere regeling voor het gebruik van rode diesel.
Om te bepalen of een tractor getankt mag worden met rode diesel, moet je twee vragen beantwoorden. Het gaat om de volgende:
Geldt er een verplichte periodieke keuring voor de betreffende tractor? Waarvoor wordt de betreffende tractor gebruikt?
Een tractor die niet vrijgesteld is van periodieke keuringen, moet op witte diesel rijden. Is jouw tractor wel vrijgesteld van keuringen, maar wordt deze uitsluitend voor bouwwerkzaamheden gebruikt? Dan ben je ook aangewezen op witte diesel. In dit geval is het verboden om rode diesel te gebruiken.
Een tractor mag de goedkopere diesel tanken als:
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van maximaal 3500 kilogram.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar uitsluitend wordt gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw of visteelt. Dit mag privaat gebruik zijn, maar ook professioneel.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar door wegbeheerders en/of aannemers wordt ingezet voor het onderhoud van wegen.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar door wegbeheerders en/of aannemers wordt ingezet voor winterdiensten als strooizout verspreiden en sneeuwruimen.
Wordt de tractor ook gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld puin vervoeren? Dan is er sprake van een gemengd gebruik. Hier gelden weer andere regels voor. Overwegen de niet-landbouwactiviteiten in het gebruik, dan mag je de goedkope diesel tanken. Wel moet je in dit geval een vergunning energieproducten en elektriciteit aanvragen. Deze vergunning moet je te allen tijde meenemen, zodat je deze kunt laten zien als jouw voertuig gecontroleerd wordt.
Ook moet de tractor bij gemengd gebruik altijd uitgerust zijn met een urenteller. Op het registratieformulier moet je de uren noteren die je buiten de landbouw hebt gewerkt. Ieder kwartaal geef je deze uren door aan de Douane en Accijnzen. Vervolgens wordt bepaald of je aanvullende accijnzen moet betalen en zo ja, hoe hoog dit bedrag is.

Wat als je betrapt wordt op illegaal gebruik van rode diesel?

Rijdt jouw voertuig op goedkope diesel, terwijl dit niet toegestaan is? Dan kun je een flinke boete krijgen. Deze boete is minimaal 500 euro en kan oplopen tot maar liefst 5000 euro. Word je meerdere malen betrapt met de goedkope diesel terwijl je hier niet mee mag rijden? Dan wordt de boete verdubbeld.
Goed om te weten: rode diesel blijft lang zichtbaar in de tank. De kleurstof kan namelijk in de tank achterblijven. Ook als je een tijdje geleden goedkoper hebt getankt en nu gewoon weer witte diesel tankt, kan het dus voorkomen dat je gepakt wordt voor het tanken van rode diesel. Eén keertje stiekem goedkoper tanken terwijl dit niet toegestaan is, kan je dus al een hoge boete opleveren. Ook als je niet direct gecontroleerd wordt.

Waar rode diesel tanken?

Heb jij een voertuig waar je rode diesel in kunt gebruiken? Dan wil je vast weten waar rode diesel tanken mogelijk is. Het antwoord is simpel: waar rode diesel tanken is bij de meeste tankstations in België mogelijk.
Door tankstations wordt rode diesel ook wel gasolie extra genoemd. Ben je bij een tankstation en zie je hier ‘gasolie extra’ staan? Dan weet je dat je hier rode diesel kunt tanken. Je kunt jouw zoektocht naar waar rode diesel tanken ook gemakkelijker maken door op de kleuren van pompen te letten. Pompen met rode diesel zijn namelijk vaak rood, net zoals de brandstof zelf.
Op zoek naar een nieuwe wagen? Bekijk ons assortiment