Naast bovenstaande regels, is er nog een extra categorie van voertuigen die van rode diesel gebruik kunnen maken. Voor tractoren geldt er namelijk een complexere regeling voor het gebruik van rode diesel.
Om te bepalen of een tractor getankt mag worden met rode diesel, moet je twee vragen beantwoorden. Het gaat om de volgende:
Geldt er een verplichte periodieke keuring voor de betreffende tractor? Waarvoor wordt de betreffende tractor gebruikt?
Een tractor die niet vrijgesteld is van periodieke keuringen, moet op witte diesel rijden. Is jouw tractor wel vrijgesteld van keuringen, maar wordt deze uitsluitend voor bouwwerkzaamheden gebruikt? Dan ben je ook aangewezen op witte diesel. In dit geval is het verboden om rode diesel te gebruiken.
Een tractor mag de goedkopere diesel tanken als:
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van maximaal 3500 kilogram.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar uitsluitend wordt gebruikt voor landbouw, tuinbouw, bosbouw of visteelt. Dit mag privaat gebruik zijn, maar ook professioneel.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar door wegbeheerders en/of aannemers wordt ingezet voor het onderhoud van wegen.
De tractor een maximaal toegelaten massa heeft van meer dan 3500 kilogram, maar door wegbeheerders en/of aannemers wordt ingezet voor winterdiensten als strooizout verspreiden en sneeuwruimen.
Wordt de tractor ook gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld puin vervoeren? Dan is er sprake van een gemengd gebruik. Hier gelden weer andere regels voor. Overwegen de niet-landbouwactiviteiten in het gebruik, dan mag je de goedkope diesel tanken. Wel moet je in dit geval een vergunning energieproducten en elektriciteit aanvragen. Deze vergunning moet je te allen tijde meenemen, zodat je deze kunt laten zien als jouw voertuig gecontroleerd wordt.
Ook moet de tractor bij gemengd gebruik altijd uitgerust zijn met een urenteller. Op het registratieformulier moet je de uren noteren die je buiten de landbouw hebt gewerkt. Ieder kwartaal geef je deze uren door aan de Douane en Accijnzen. Vervolgens wordt bepaald of je aanvullende accijnzen moet betalen en zo ja, hoe hoog dit bedrag is.