* Wist je dat de kleur en de vorm van een gelijkvormigheidsattest aardig kan verschillen van merk tot merk? Dit komt omdat het dus in de eerste plaats de autoconstructeur of verdeler is die de gelijkvormigheidsattesten uitschrijft. Laat je niet vangen door een vraag zoals “hoe ziet het gelijkvormigheidsattest eruit”, want dit verschilt dus van merk tot merk. Dit kan er dus volledig anders uitzien voor een Audi, Volkswagen, Seat of Skoda.
* Een gelijkvormigheidsattest is al lang geen puur Belgische aangelegenheid meer. Al sinds 1999 is het gelijkvormigheidsattest officieel het “Europese Gelijkvormigheidsattest”. Dit maakt het gemakkelijker om op Europees vlak de verkoop en de wetgeving rond mobiliteit en wagenverkeer op te volgen.
* Ook voor het milieubeleid speelt dit een grote rol. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de CO²-uitstoot. Omdat het milieu zo belangrijk is, speelt de aangegeven CO²-uitstoot een belangrijke rol in de berekening van de taxatie van de wagen. Het spreekt dan ook vanzelf dat je verzekeraar onmiddellijk naar het gelijkvormigheidsattest zal vragen als je een autoverzekering wil afsluiten.
* Wist je dat er verschillende namen voor het gelijkvormigheidsattest bestaan. We denken dan aan “certificaat van overeenstemming” of “certificate of conformity (COC)”.
* Een duplicaat aanvragen doe je dus het best bij de fabrikant van de wagen. Je moet je er wel bewust van zijn dat er hier een zekere prijs bij komt kijken. De fabrikant bepaalt zelf hoeveel dit kost, en dit verschilt van merk tot merk.
Wil je een nieuw attest aanvragen, dan moet je je registreren op de website www.vlaanderen.be. Je moet dan in een formulier je gegevens zoals naam adres en rijksregisternummer, en ook een kopie van het gelijkvormigheidsattest inleveren. Heb je dit niet, dan moet je dit eerst melden bij de politie. Zij schrijven dan een attest uit van verlies van gelijkvormigheid.