• Afspraak maken
  • Verkopen
  • Locaties Locaties
  • Contact Contact
  • Afspraak maken
  • Verkopen
  • Locaties Locaties
  • Contact Contact

Alles wat je moet weten over winterbanden

Een winterband is een autoband die gemaakt is van een meer flexibele rubbersoort dan het materiaal van de klassieke autoband of zomerband. Wanneer leg je een winterband op je wagen? Het is de bedoeling om je wagen van winterbanden te voorzien als de temperatuur onder de 7°C duikt. Er bestaan diverse breedtes van winterbanden. Contacteer je garagist om de mogelijkheden te bespreken!

Bij een winterband merk je direct de diepe groeven op. Deze groeven zorgen ervoor dat de band een extra stevige grip heeft op de ondergrond. Zeker als het sneeuwt, is de grip op de weg met winterbanden spectaculair veel beter dan met zomerbanden. De groeven bij een winterband zijn minstens 4 mm diep, al bestaan er ook winterbanden met dieptes van 8 of 9 mm.

Waarom gebruik je winterbanden? Om regen en sneeuw te trotseren!

Winterbanden zijn zo gemonteerd dat de genoemde groeven naar achteren wijzen. Zo wordt sneeuw en water als het ware naar achter gestuwd tijdens het rijden. Let er zeker op dat jouw bandenspecialist je winterbanden op een correcte manier plaatst. De groeven mogen dus niet naar voren wijzen, anders hebben de groeven helemaal geen nut.

Tot wanneer je je winterbanden kan gebruiken? Zodra temperatuur regelmatig boven 7°C stijgt kan je ervoor kiezen om je winterbanden in te ruilen. 

Omdat een winterband iets zachter en flexibeler is dan een zomerband, is het niet aangeraden om er het hele jaar mee rond te rijden. Nochtans is het niet verboden om dit te doen in België. Je merkt echter evenwel snel de nadelen. Bij temperaturen boven de 7°C, verslijt het flexibele materiaal snel. Omdat je wagen meer grip heeft op de baan, merk je ook een minimaal meerverbruik op, al hangt dit sterk af van je rijstijl.

Nog niet zeker van de voordelen van winterbanden?

Als het niet meteen duidelijk is waarom winterbanden nodig zijn voor jou, bedenk je dan eens wat de remafstand is volgens de profieldiepte op sneeuw. Stel, je rijdt met een snelheid van 50 km/h en remt bruusk met zomerbanden in de sneeuw. Dan glijd je maar liefst 26 meter verder dan met winterbanden met een profieldiepte van 8 mm.

Wanneer winterbanden opleggen?

Wanneer moet je nu winterbanden van je Volkswagen, Audi, Seat of Skoda wagen wisselen? Het beste moment om van zomerbanden naar winterbanden over te schakelen, is wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7°C duikt. Pas dan renderen de winterbanden volop. Het zachtere en meer flexibele materiaal is gemaakt om optimaal te presteren bij koudere temperaturen.

Van winter- naar zomerbanden ga je dan vervolgens als de temperatuur weer frequent boven de 7°C stijgt.

Moet ik echt winterbanden kopen?

Stel je jezelf af waarom een investering in winterbanden een goede investering is aangezien het in ons land jaarlijks maar een paar dagen sneeuwt? Veel mensen kochten vroeger winterbanden omdat ze met de wagen op wintersport trokken naar een land waar winterbanden verplicht zijn. En eens je ze hebt, dan kun je ze evengoed ook in ons land gebruiken. Autobestuurders merkten al snel op dat winterbanden ook hier hun nut hebben.

Koop je winterbanden, dan heb je eigenlijk twee sets banden in je bezit. Om ze te wisselen ga je dus twee keer per jaar naar je garage of bandencentrale. Heb je lichtmetalen velgen, dan kan de bandenspecialist de ene band van deze velg halen en de andere band erop leggen. Je kunt ook kiezen voor een tweede set lichtmetalen velgen, maar dan spreken we al over een grotere investering. Bij veel auto's zijn winterbanden direct op zwarte stalen velgen geplaatst. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Vraag je garagist of bandencentrale zeker om advies.

Winterbanden: vanaf wanneer?

Vanaf wanneer schakel je over naar winterbanden? Ondanks ons gematigd klimaat zijn winterbanden nuttig in België en Nederland zodra de herfst begint. Ons klimaat is weliswaar gematigd en het sneeuwt of ijzelt zeker niet elke dag. Hevige buien en regen kennen we echter maar al te goed. Wanneer winterbanden nodig zijn, verschilt trouwens ook van land tot land. In België ben je ook verzekerd als je doorheen het hele jaar met je gewone banden de baan op gaat. In Duitsland ben je bijvoorbeeld niet meer verzekerd met zomerbanden in de herfst, want winterbanden zijn vanaf dat moment verplicht. De wetgeving omtrent winterbanden is dus afhankelijk van land tot land. In Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden zijn winterbanden verplicht vanaf 1 november.

Tot wanneer winterbanden gebruiken?

Zoals eerder al vermeld hangt het van land tot land af tot wanneer winterbanden verplicht of aangeraden zijn. Dé regel die je vaak hoort, en die we al noemden, is dat winterbanden hun nut bewijzen onder een temperatuur van 7°C. Tot wanneer winterbanden noodzakelijk zijn, hangt dus een beetje af van het weer. Je kunt winterbanden laten wisselen naar zomerbanden bijvoorbeeld op het moment dat het zomeruur begint. Eind maart is meestal een goed tijdstip om te wisselen naar zomerbanden.

Waarom winterbanden kopen voor je wagen

Er zijn diverse redenen waarom een set winterbanden interessant is. Sneeuwt het of ijzelt het, dan zorgt de groefdiepte van de winterbanden ervoor dat je meer grip op de weg heeft en minder snel slipt. Maar de redenen waarom winterbanden veilig zijn, beperken zich niet alleen tot ijs en sneeuw. Bij regenweer merk je ook onmiddellijk op waarom winterbanden echt wel een must zijn in de herfst en winter. Je merkt dat je wegligging beter is en de kans op aquaplaning op een slecht wegdek is beperkt. Waarom winterbanden plaatsen op je Volkswagen, Audi, Seat of Skoda? Omdat je op de weg voor veiligheid kiest!Winterbanden verplicht? Check het altijd voor je op reis gaat!

Of winterbanden nu verplicht zijn, hangt af van land tot land. Wens je op wintersport te gaan, dan controleer je dus best of winterbanden verplicht zijn in het land van je bestemming. Dat winterbanden zeker verplicht zijn in sommige landen, heeft voor jou als voordeel dat je je op vakantie niet laat verrassen door sneeuw en ijzel. Zeker in bergachtige gebieden (en wie op wintersport trekt, rijdt per definitie door bergachtig terrein) en in Scandinavische landen zijn winterbanden verplicht tijdens de koudere seizoenen. Betrapt de politie je er zonder winterbanden, dan krijg je een forse boete.

Kies je dan niet beter voor alle-seizoensbanden?

Naast winter- en zomerbanden kun je ook kiezen voor alle-seizoensbanden of all season banden. Dit type van banden is eigenlijk een combinatie van zomer en winterbanden. Als je een alle-seizoensband vergelijkt met een zomerband heeft hij duidelijke voordelen naar slipvastheid. Anderzijds kun je het geen volwaardige winterband noemen. Rij je met alle-seizoensbanden in de sneeuw, dan merk je bepaalde tekortkomingen naar tractie en slipvastheid. Kort gezegd, volwaardige winterbanden presteren altijd beter in hevige regen, sneeuw of ijzel dan alle-seizoensbanden. Een ander niet te onderschatten nadeel is dat je het hele jaar door je rijstijl moet aanpassen met alle-seizoensbanden. Het voordeel is dat alle-seizoensbanden een goede grip geven bij een klimaat dat vaak regenachtig is, maar al bij al ben je toch beter met een combinatie van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter.

Kortom, ga voor veiligheid op de weg in de winter en laat op tijd winterbanden wisselen!